Native, hybride of web apps? Wat voor soort app heb ik nodig?

De vraag naar het maken van een app voor mobiele telefoons en tabletcomputers groeit. Heb je er wel eens over nagedacht om een app te maken? Er zijn veel verschillende manieren om dit te doen. Niet iedereen weet dat er een groot technisch verschil is tussen het ontwikkelen van verschillende soorten apps (een native app, een web app of een hybride app). Dit heeft een drastische invloed op de prijs om een app te laten maken.

Er zijn vele vormen van technologie voor het ontwikkelen van mobiele apps, maar de drie belangrijkste groepen zijn een native app, een web app en een hybride app. Hieronder volgt een korte beschrijving van deze drie, samen met hun voor- en nadelen.

Wat is een web app?

Dit is in wezen een mobiele versie van een website. Deze website is speciaal ontworpen voor het schermformaat van een mobiele telefoon of tablet (responsive). Hij maakt gebruik van HTML, CSS en Javascript.

Wat is een native app?

Grofweg een platform-specifieke versie van een applicatie voor een smartphone. Deze applicaties worden gedistribueerd via een centrale winkel, zoals de Apple Store of de Android Store. Een native app kan verschillende sensoren en diensten op de telefoon gebruiken.

Wat is een hybride app?

De hybride app is het beste van twee werelden. De basis wordt gebouwd als een native app, en een deel van de inhoud wordt ingevuld door een website (en je CMS). Dit geeft je de vrijheid en flexibiliteit van een web app en de kracht en het gemak van een winkel.

De voordelen zijn de gecombineerde kracht van een native en web app, flexibiliteit en minimale uitbreidingen zonder een echte release naar de store. De nadelen? Hybride kan een reden zijn om plaatsing in de winkel af te wijzen. En het onderhouden van twee omgevingen kan op de lange termijn meer kosten.