php, javascript & database Wat is webontwikkeling?

Webdevelopment is een verzamelnaam die wordt gebruikt voor alles wat te maken heeft met het realiseren van een website. Dit omvat: webdesign, client-side en server-side programmeren en het beheer van webservers.

Passieve en actieve websites

Als je één of meer pagina's hebt met een stuk tekst en eventueel een paar afbeeldingen, kun je al spreken van een website. Zo'n website wordt een passieve website genoemd omdat hij niets anders doet dan een statische tekst en eventuele afbeeldingen tonen. Maar zodra je wilt dat een bezoeker zich kan registreren op je website (bijvoorbeeld voor een forum), of dat er actuele informatie wordt getoond, is het nodig dat de website zijn gegevens kan opslaan in een database. Dan spreek je van een actieve website. De inhoud van de website wordt actief samengesteld met gegevens uit een database. Om deze acties te automatiseren, wordt scripting gebruikt: het beschrijven van acties die de computer of server moet uitvoeren. Scripting kan worden onderverdeeld in twee hoofdgroepen: client-side en server-side scripting.

Client-side scripting

Een client-side script is een script dat wordt uitgevoerd door de browser van de websitebezoeker. Er zijn verschillende scripttalen beschikbaar, zoals VBScript en JScript. Meestal werken sites met JavaScript, omdat alle browsertypes JavaScript ondersteunen. VBScript wordt bijvoorbeeld alleen ondersteund door Internet Explorer en niet door Mozilla Firefox.

Client-side scripting wordt vaak gebruikt in combinatie met DHTML (Dynamic HTML). Denk aan het kopiëren of verbergen van een tekstveld als dat nodig is, maar ook aan het controleren of je alle informatie in een registratieformulier hebt ingevuld. Op een goed doordachte website zul je nooit veiligheidskritische functies aantreffen die door een client-side script moeten worden uitgevoerd.

Server-side scripting

Server-side script is een script dat niet door de browser wordt uitgevoerd, maar door de webserver. De webserver voert de in het script beschreven acties uit, zoals het aanroepen van een database, en stelt op basis hiervan een HTML-bestand samen. Dit bestand wordt vervolgens naar de client (de browser van de websitebezoeker) gestuurd. De client ziet het server-side script dus nooit, omdat het cruciale informatie kan bevatten, zoals database wachtwoorden.

De populairste talen voor server-side scripting zijn ASP, ASP.NET en PHP. ASP.NET is de opvolger van ASP (Active Server Pages), beide van Microsoft. Hoewel ASP nog steeds af en toe wordt gebruikt door (vooral kleinere) bedrijven, is de opvolger ASP.NET de populairste van de twee. Tot 2008 gaven vooral grotere IT-bedrijven de voorkeur aan deze taal, vooral vanwege de objectgeoriënteerde eigenschappen, die het gemakkelijker maken om grote, complexe systemen te bouwen en te onderhouden. Sinds de introductie van PHP versie 5 stappen steeds meer grote IT-bedrijven over op PHP, omdat de nieuwe versie zich richt op objectgeoriënteerde software en complexe structuren. PHP(PHP Hypertext Preprocessor) is al sinds de stabiele versie 3 populair onder amateurs en kleinere webbedrijven. Dit komt vooral doordat de taal een vrij eenvoudige structuur heeft en daarom vrij snel kan worden geleerd. Andere voordelen van PHP zijn dat, door de manier waarop het script wordt uitgevoerd, deze websites zeer snel laden. De investeringskosten zijn ook laag omdat PHP een open source project is en dus gratis gebruikt kan worden. PHP kan heel goed draaien op een pc of server onder Windows, maar is eigenlijk bedoeld om te worden gebruikt in een LAMP-configuratie. Dit is de combinatie van vier open source projecten: een Linux besturingssysteem met een Apache webserver, een MySQL database en PHP scriptondersteuning.

Naast de bovengenoemde scripttalen zijn er ook minder gebruikte talen, zoals Perl, ColdFusion, Python en Ruby.

Contentmanagementsystemen (CMS)

De afgelopen jaren zijn kant-en-klare contentmanagementsystemen steeds populairder geworden. Naast diverse professionele commerciële systemen zijn er ook diverse open source systemen beschikbaar, zoals XOOPS, Joomla!, WordPress, TYPO3 en Drupal. Dit maakt het mogelijk om een actieve website te bouwen zonder ook maar één regel script te hoeven schrijven. In deze systemen kun je een complete website configureren met behulp van kant-en-klare sjablonen en allerlei vooraf ingevulde instellingen. Het kost echter veel tijd, energie en inzicht om vertrouwd te raken met zo'n systeem.

Deze - vaak open source - contentmanagementsystemen zijn een zeer geliefd doelwit voor hackers die virussen willen verspreiden of gehackte websites willen gebruiken voor phishingdoeleinden.

Wij hebben onze eigen CMS- en CRM-systemen (Customer Relationship Management' ) ontwikkeld, die zeer schaalbaar en toch gebruiksvriendelijk zijn. Neem contact met ons op voor een afspraak, dan kunnen we je onze eigen ontwikkelde systemen laten zien.